duminică, 10 aprilie 2011

Vremuri pierdute


Am citit un text dedicat generatiei nascute la inceputul anilor 80', un text care m-a facut sa imi aduc aminte de unde am plecat si cate chestii frumoase din copilaria mea am sters din memorie.Desi eu sunt nascut in 90' am prins o foarte mare parte din ce scria acolo si sunt fericit ca am reusit sa mai prind acele vremuri....lucruri pe care nu le mai vad in ziua de azi si de care mi-e foarte dor,lucruri si sentimente pentru care as da orice sa le mai vad sau sa le mai traiesc macar o singura data.Spor la citit , sper sa va placa la fel de mult cum mi-a placut mie :) :


Nascuti la inceputul anilor 80', vedem acum cum casa parintilor nostri este de 50 de ori mai scumpa decat atunci cand au cumparat-o si realizam ca noi o sa platim pentru casele noastre in jur de 50 de ani.

Nu avem amintiri despre primii pasi pe luna, nici despre razboaie sangeroase, dar avem cultura generala pentru ca asta insemna ceva odata.Suntem printre ultimele generatii care au jucat "Ascunselea","Castel","Ratele si vanatorii", "Tara,tara! Vrem ostasi", "Prinselea", "Sticluta cu otrava"," Hotii si vardistii", printre ultimii care au strigat "Un ,doi,trei la perete stai", printre ultimii care au folosit telefoanele cu fise, dar primii care am facut petreceri video(inchiriam un video si stateam sa ne uitam la filme 2 zile inchisi in casa), primii care au vazut desene animate color, primii care am renuntat la casete audio si le-am inlocuit cu CD-uri.

Noi am purtat jeansi elastici, geci de blugi de le turci, iar cine avea firme gen Lee sau Puma era deja lider de gasca. Noi am dat examene de capacitate si nu am dat teste grile la admitere. La gradinita am invatat poezii in romana, nu in engleza....si am cantat "Multi ani traiasca!" , nu "Happy birthday!" la aniversari. Am sorbit din ochi Beverly Hills, Melrose Place, Twin Peaks, Dallas...si cine zice ca nu s-a uitat ori minte ori nu avea inca televizor. Reclamele de pe posturile straine ne inebuneau, si abia asteptam sa vina si la noi inghetata Magnum sau pustile alea absolut superbe cu apa.Intre timp ne consolam cu Tango de vanilie si ciocolata si clasicele bidoane umplute cu apa de la robinet care turnate in cap ne provocau pneumonii. Si uite un motiv bun sa nu mergem la scoala.

Noi ascultam Metallica si Ace of base,si Michael Jackson si Backstreet Boys , si Take That ,sau Holograf, Iris,iar mai tarziu Bere Gratis sau Spitalul de Urgenta si inca nu auzisem de manele singurele melodii de joc fiind horele la chefuri la care nimeni nu stia pasii dar toti dansam.

Dar spre deosebire de copii din ziua de azi , am auzit de Abba si de Queen cat si de noile nume gen 50 Cent si Eminem. Am citit "Licurici", "Ciresarii" si am baut Cico si Zmeurata si ni s-a parut ceva extraordinar cand au aparut primele sucuri "Tutti Frutti" sau acele sucuri la punga, fara sa ne fie teama ca "au prea multe E-uri", iar la scoala beam toata clasa dintr-o sticla de suc fara teama de virusi.

Noi am baut prima Coca-Cola la sticla si am descoperit internetul. Noi nu ne dadeam beep-uri, ne fluieram sa iesim afara, noi nu aveam dolby surround system, taceam toti ca sa auzim actiunea filmului, nu aveam Nintendo, Playstation, ci jocuri Tetris de care ne plictiseam la o luna dupa ce le cumparam si le uitam pe dulap pline de praf. Abia asteptam la chefuri sa jucam "Flori,fete sau baieti" sau "Adevar sau provocare" sau orice ne dadea un pretext sa "pupam pe gura" pe cine "iubeam".

Noi suntem cei care inca au mai "cerut prietenia", care inca roseam la cuvantul "sex", care dadeam cu banul care sa intre la farmacie sa cumpere prezervative, pe care apoi sa le umplem cu apa si sa le aruncam in capul colegilor sau prietenilor, cei care am completat mii de oracole sperand ca persoana iubita va citit acolo unde scrie "De cine iti place?" ca ne place de el/ea.

Este uimitor ca inca mai suntem in viata, pentru ca noi am mers cu bicicleta fara casca, genunchiere si cotiere, nu am avut scaune speciale in masini, nu am aruncat la gunoi bomboanele care ne cadeau din greseala pe jos, nu am avut pastile cu capac special sa nu fie desfacute de copii, nu ne-am spalat pe maini dupa ce ne-am jucat cu toti cainii si toate pisicile din cartier, nu am tinut cont de cate lipide si glucide mancam, parintii nostri nu au facut casa "child proof", ne-au trimis sa cumparam bere, vin si tigari de la alimentara.

Noi am fost martorii a trei schimbari de moneda, noi am ras la bancuri cu Bula, noi am fost primii care au vazut-o pe Andreea Esca la Pro TV, noi suntem cei care mai tinem minte emisiunea "Feriti-va de magarus" sau "Abracadabra". Suntem o generatie de invingatori, de visatori si de "first-timers"...

Daca citesti si ai cazut macar pe ganduri esti de-al nostru.